Web- és Raktáráruház +36 (20) 222-7981
NE ÉHEZTESD A KERTED!
2022-10-12 11:51

Az ősz az egyik legjobb időszak a kertészkedésre. Sajnos azonban minden évben kerttulajdonosok százai követnek el ilyenkor egy komoly hibát: bezsákolják vagy elégetik a faleveleket. Most megmutatjuk neked, miért rossz ez, és milyen trükkökkel hasznosíthatod helyette a lehullott lombokat. 

Olvasási idő: 3 perc

Égetés vagy zsákolás? Egyik se!

Régi, de annál károsabb gyakorlat a falevelek eltüzelése. Ezt jobb, ha elkerülöd, mivel tűzveszélyes. A szikrákat a szél könnyen továbbviheti. Másrészt a széndioxid-kibocsátása szennyezi a környezetet. Ráadásul a levelek közt megbúvó rovarokat és apró állatokat ezzel tűzhalálra ítéled.

Elsőre ugyan a zsákolás kevésbé tűnhet károsnak, azonban ha jót akarsz, azt is elhagyod.  A falevelek kidobásával ugyanis elpazarlod, amivel a kert jóllakhatna télre. 

  1. Kép

Miért jó az avar?

Az avar természetes téli búvóhely a sünöknek, katicáknak és sokféle rovarnak. Ezek az állatok mind hasznosak és fontosak a kerted táplálása szempontjából. Ha kidobod a lehullott leveleket, csökkented a túlélési esélyeiket. Ráadásul nemcsak az állatok, de a növények is menedéket találnak a levelek alatt. A gyümölcsfáknak, a díszfáknak és a bokroknak is jót tesz a falevelekből álló, természetes védőtakaró.

 

Bosszankodás helyett hasznosítsd!

Ahelyett, hogy nyűgös kötelességként tekintenél rá, lásd meg az avargyűjtésben a lehetőséget! Az utcáról és a kocsibejáróról biztosan nem úszhatod meg a levelek eltávolítását. A fák és bokrok tövében viszont nem mindig van elég levél. Nekik tökéletes lesz a felesleg, amit a járdáról gyűjtesz. Egy jó lombszívóval ráadásul percek alatt meg is tudod ezt tenni. Fontos figyelned rá, hogy ne csak a törzs köré szórd, mivel a fák gyökerei is jól szétterülnek a föld alatt. Figyeld meg, a segítséget már a következő tavasszal meghálálják a növények!

3.Kép

Na de mi legyen a többi levéllel? Mégsem lehet mindent a fák tövébe teríteni derékig érő szőnyegbe! A másik megoldás a “rothasztott kerti vegyesbefőtt”, azaz a komposzt. A komposztálással javíthatod a talajszerkezetet. Hogyan? Nos, a folyamat közben a kártevők, kórokozók elpusztulnak, miközben a növényeknek tápanyag termelődik. Zsírosabb, dúsabb lesz tőle a talaj, és mindennek a tetejében a hatása tovább tart, mint a trágyázásé. Szóval megszabadulsz a levelek problémájától, ráadásul pénzt is spórolsz, hiszen így nem kell trágyát venned a kertészetben. 

  1. Kép

Hogyan készítsd el a “kerti kompótodat”?

Először is kell egy jó hely a kertben (általában hátul). Fontos, hogy ne legyen útban, de sok esőt kaphasson, a nedvesség ugyanis segíteni fogja a folyamatot. Emellett kelleni fog egy komposztáló doboz. Ezt megveheted készen is, de sokkal jobb móka, ha magad készíted el.

Nemcsak a leveleket, de a konyhai zöldhulladékot (pl. krumplihéj, almacsutka, tojáshéj), sőt a kisebb gallyakat is beleteheted. Az őszi esők és viharok alatt letört nagyobb ágaknak sem kell a kukába menniük. Ezek is jók a komposztba, de semmiképpen se nagy darabokban tedd bele őket! Minél kisebbre vágod és aprítod őket, annál jobb.

  1. Kép

A legkönnyebben a gyümölcsfa levelei bomlanak le. Utánuk a nyír, a kőris és a többi következik. A komposztot 1-2 havonta át kell forgatni, hogy mindenhol egyenlő legyen a bomlás. A végterméket használat előtt érdemes átrostálni, hogy az egyben maradt darabok visszakerülhessenek.

 

Spórolj időt!

Nem feltétlen kell, hogy a kertről való gondoskodással elmenjen egy egész szombat. Ha szeretnéd, hogy minél több mindenre jusson időd, segít a jó kerti gépek kiválasztása. Ezért nézz körbe bátran az oldalon! A cikkek mellett mindig frissülő akciós ajánlatokat is találsz, hogy ne kelljen sokat költened otthonod szépítésére.

 

Sok sikert és jó kertészkedést kívánunk!

 

Fotók:

https://barkacsgep.com/

https://unsplash.com/




Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: